Kun suu kuivuu

Miksi suu kuivuu?

Suun kuivuminen voi kehittyä sairauden ja/tai lääkeaineiden seurauksena. Syljenerityksen vähentyminen voi tuntua epämiellyttävältä.

Suun kuivuminen on haitallista suun terveydelle. Se voi aiheuttaa polttavaa tunnetta limakalvoille ja nielemisvaikeuksia. Lisäksi kuiva suu voi olla syynä puhevaikeuksiin ja hammasproteesin käyttöongelmiin.

Vesi on parasta

Vesi on paras janojuoma. Sokeripitoisia ja happamia juomia on syytä välttää. Yöksi voitte käyttää limakalvojen kostuttamiseen joko kuivan suun kosteutusgeeliä tai esim. oliiviöljyä (ruokaöljyä) ohuelti limakalvoille siveltynä. Fludent® imeskelytabletit, Xerodent® imeskelytabletit ja Dentiplus® lisäävät syljeneritystä ja suojaavat hampaita.

Runsaasta juomisesta on apua

Suositeltavaa on, että ateria-ajat ovat säännöllisesti 4-5 kertaa päivässä. Pureskeltava ruoka ja runsas veden juominen ovat eduksi hampaiden ja limakalvojen kunnolle. Voimakkaat mausteet ja happamat ruoat saattavat ärsyttää kuivuuden vuoksi herkistyneitä limakalvoja.

Välttäkää sokeria

Sokerin sijasta voitte käyttää muita makeutusaineita. Näitä ovat mm. hedelmäsokeri (fruktoosi-), ksylitoli-, sorbitoli-, aspartaami-, syklamaatti- ja sakariiniyhdisteet.

Harjatkaa hampaat kahdesti päivässä

Suu ja hampaat suositellaan tarkastettavaksi säännöllisin välein, vähintään kerran vuodessa.

Suuhygienistin suorittama suun puhdistus ehkäisee mm. ientulehdusta ja hampaiden reikiintymistä.

Puhdistakaa suu ja hampaat vähintään kaksi kertaa päivässä (sähkö)hammasharjalla ja hammastahnalla esim. Biotene® ja Salutem®. Lisäksi on suositeltavaa vahvistaa hammaskiillettä fluorihuuhtelulla, -geelillä tai imeskelytableteilla suuhygienistin ja/tai hammaslääkärin ohjeiden mukaisesti.

Hammasproteesia kannattaa hoitaa

Jos käytätte hammasproteesia puhdistakaa proteesi ja suu joka aterian jälkeen. Proteesi suositellaan puhdistettavaksi proteesiharjalla sekä proteesien puhdistukseen soveltuvilla tahnoilla ja vaahdoilla tai esim. astianpesuaineella. Tavallista hammastahnaa on puhdistuksessa syytä välttää sen hiovien ainesosien vuoksi.

Proteesit on suositeltavaa ottaa yöksi pois suusta, jotta limakalvot saavat “lepoa”. Proteesien paras säilytystapa öisin on puhdistettuina esim. yöpöydällä paperin päällä tai säilytykseen soveltuvissa astioissa.

Tarkastuttakaa suunne ja hammasproteesinne säännöllisesti.